Blog parentificatie

Het is alweer jaren geleden dat ik voor het eerst hoorde over parentificatie. Ik was in behandeling bij een psycholoog vanwege stressklachten.

Ik groeide op met een manisch depressieve moeder en een vader die hard werkte. Ze waren niet echt beschikbaar. Ik leerde al jong om het alleen te doen. Het was onvoorspelbaar omdat ik nooit wist wat ik zou aantreffen als ik thuiskwam. Ik voelde me verantwoordelijk, wilde voorkomen dat er ruzie kwam en mijn broertje verdrietig werd. Ik deed er alles aan om ervoor te zorgen dat mijn moeder zich goed voelde zodat het thuis fijn was.

Als kind wist ik niet beter. Ik vond het normaal. Alleen als ik bij vriendinnetjes kwam merkte ik dat het anders was. Pas veel later ontdekte ik dat ik de ouderrol op mij heb genomen. Dat ik niet echt kind heb kunnen zijn. Lange tijd was ik bang om zelf kinderen te krijgen omdat ik bang was dat ik geen goede moeder kon zijn.

Door therapie, coaching en zelfreflectie heb ik het steeds meer een plek kunnen geven. Ik zie nu wat ik heb gemist. En ben dankbaar voor wat het me heeft gebracht. Ik voel feilloos aan hoe het met de ander gaat en wat iemand nodig heeft. Een mooie kwaliteit die ik elke dag inzet in mijn werk als coach.

Meer weten over parentificatie: https://holistik.nl/parentificatie/