Blog vandaag is zo'n dag

Misschien ken je het wel. Je zit er even doorheen, je voelt je somber, hebt weinig energie en nergens zin in. Je hebt een kort lontje en kunt niet veel hebben. Vandaag is zo'n dag.

De eerste gedachte die opkomt is: ik wil me niet zo voelen. Ik zoek afleiding of ga harder werken. Of ik neem een wijntje in de hoop dat het het daarmee over zal gaan. De strategie die ik goed ken is fixen of verdoven.

Emoties komen en gaan. Als je ze ruimte geeft en blijft doorademen gaan ze weer voorbij. Als een soort wolkje. Als je ze onderdrukt of verdooft worden ze sterker en er ontstaat spanning in je lichaam.

Het lukt mij steeds beter om emoties er te laten zijn, maar het gaat niet vanzelf. Ik schiet snel in oplossen of verdoven. Het blijft oefenen, elke dag opnieuw. Vanochtend ontving ik een filmpje en oefening melancholie van the school of life. Alsof het zo moest zijn. Ik ga oefenen. Doe je mee?

Ga zitten op een stoel, sluit je computer en zet je telefoon op stil, zet wat passende muziek op (tip: Waiting Around to Die van Townes Van Zandt) en kijk een paar minuten naar de grijze lucht. Probeer je geheel aan de melancholie over te geven, voordat je weer verder gaat met de rest van je dag en leven.