Afwijzing doet pijn en roept angst op. Het is iets dat we liever niet voelen en willen voorkomen. Daarom doe je misschien iets niet wat je wel leuk vindt. Of je past je steeds aan en gaat daarmee over je eigen grenzen. Of je laat jezelf niet zien en spreekt je niet uit.

Grote impact

Een afwijzing kan grote impact hebben. Toen ik 8 jaar was zong ik enthousiast mee met de liedjes van Kinderen voor Kinderen. Tot mijn vriendinnetje zei: “jij kan niet zingen.” Vanaf dat moment zing ik bijna nooit meer. Behalve op de fiets als niemand me hoort. Tijdens de muziekles zing ik soms stilletjes mee, maar meestal playback ik.

Inmiddels zing ik weer. Ik heb ontdekt dat ik zingen leuk vind en dat het niet uitmaakt als het een beetje vals is. En zingen zorgt voor een goed gevoel, ontspant en geeft energie.

Niet voorkomen

Hoe hard je ook werkt of hoe aardig je bent. Je kunt niet voorkomen dat je afgewezen wordt. Afwijzingen doen pijn. Je kunt niet leren om afwijzingen niet te voelen. Wat je wel kunt leren is de pijn erkennen. En wat de pijn van de afwijzing betreft: die gaat voorbij. Zeker als de afwijzing van een ander komt en niet van jezelf.

Illustratie: Gemma Reuten