Boosheid is een waardevolle emotie op zichzelf, maar vaak zijn er onderliggende emoties die niet worden geuit omdat boosheid voelt als een veiligere of vertrouwde manier om het te uiten.

Getriggerd

Als kind had ik geen idee hoe ik om moest gaan met mijn emoties. Ik reageerde vooral boos of trok me terug in mijn eigen wereld. Ook in mijn dagelijkse leven merk ik dat ik boos word als ik geraakt ben. Vaak gaat het dan om ‘oude pijn’ die getriggerd wordt in het hier en nu. Ik reageer dan vanuit mijn innerlijke kind plek en niet als volwassene.

Boosheid onderzoeken

Wat mij helpt is om mijn boosheid te onderzoeken. Waarom ben ik boos, wat raakt mij, welke emoties zitten er onder mijn boosheid? Het geeft me ruimte om de onderliggende emoties te (h)erkennen, te voelen, te uiten en milder te zijn voor mezelf en anderen.

Leren om boosheid te herkennen als niet alleen een fundamentele, geldige emotie, maar ook als een beschermer van onze pijnlijke gevoelens, kan ongelooflijk krachtig zijn. Het kan leiden tot helende gesprekken waardoor stellen, maar ook kinderen en ouders, elkaar beter kunnen begrijpen.

IJsberg

Als je niet zeker weet waarom je boos bent, probeer dan aan boosheid te denken als een ijsberg. Het grootste deel van een ijsberg is verborgen onder het wateroppervlak. Ook als je boos bent, kunnen er andere emoties verborgen zijn onder de oppervlakte.