Het opkroppen van emoties is als het plakken van zegeltjes. Als de kaart vol is ‘ontplof’ je en komen alle opgekropte emoties eruit. Vaak worden de zegeltjes ingeleverd op een moment of bij een persoon die er niks mee te maken heeft zoals je dierbaren of vreemden.
Emoties willen gevoeld worden
Emoties zijn er altijd, ze geven betekenis aan ons leven. Ze vertellen je wat je nodig hebt, wat je behoeften zijn. Zodat je gericht actie kunt ondernemen om deze te vervullen. Emoties willen gevoeld worden. Emoties wegdrukken is als een ballon die je onder water houdt. Hoe verder je hem onderdrukt, hoe groter de kracht in de ballon wordt om weer omhoog te komen. Totdat het onderdrukken niet meer werkt. De ballon schiet omhoog en de emotie komt als een vloedgolf tevoorschijn. Je wordt in één keer overspoeld, precies waar je bang voor was.
Minder blij
Naast het risico op ‘ontploffen’ zorgt het onderdrukken van emoties voor spanning in je lichaam. Ook kost het enorm veel energie om alsmaar je emoties te onderdrukken, het put je uit. Omdat ons brein geen onderscheid kan maken tussen wat wel en niet onderdrukt wordt, zorgt het onderdrukken van emoties er ook voor dat je je minder blij, vlak voelt.
Inchecken
Het is belangrijk om regelmatig in te checken bij jezelf en stil te staan bij wat je voelt. En te leren om je emoties te uiten voordat je overkookt.
Stempelkaart
Wil je je meer bewust worden van je opgekropte emoties? Maak dan een ‘stempelkaart’ waarop je elke keer als je emoties inslikt een ‘stempel’ zet met daarbij een korte beschrijving van de gebeurtenis, emoties. Naast het erkenken van je emoties geeft het je ook ruimte om te kiezen.
Illustratie: Koott