Daar zit je dan, thuis, aan de oplader. Tenminste dat is de bedoeling, dat je rust neemt en je batterij weer oplaadt.
Lange tijd heb je geprobeerd alle ballen in de lucht te houden. Je lijf geeft regelmatig signalen dat het niet goed gaat: hoofdpijn, spanning, pijn, een onrustig gevoel. Je kunt je niet concentreren en maakt fouten. Ondanks dat doe je wat je altijd deed. Je zet je schouders eronder en gaat nog harder werken, in de hoop dat het beter wordt. Tot het moment dat je lijf op de rem trapt en je geen andere keuze hebt dan luisteren.
Lichaam schreeuwt om rust
En daar zit je dan. Je bent moe, uitgeput, je emotionele emmer loopt over en je lichaam schreeuwt om rust. Maar hoe dan? Het voelt als opgeven, zwak. Terwijl je lichaam NEE zegt is je hoofd het er niet mee eens. ‘Kom op, doe iets, je moet weer aan het werk, je kunt je collega’s niet in de steek laten.’ Je vraagt je af ‘Hoe het kan dat dit gebeurt?’ De kleinste dingen kosten moeite en dat wat je normaal leuk vindt lukt gewoon niet meer.
Vechten
In plaats van dat je oplaadt en tot rust komt ervaar je nog meer onrust. Je bent er constant mee bezig, je voelt je gefrustreerd, je wilt dit niet. Je bent aan het ‘vechten’, wat nog meer energie kost.
Een burn-out is geen teken van zwakte, het is een teken van te lang te sterk geweest.
Herkennen van een burn-out
Het (h)erkennen van een burn-out is één van de belangrijkste en moeilijkste stappen op de weg naar herstel. Het kost tijd om een burn-out te zien als een uitnodiging. Een uitnodiging om weer in contact te komen met jezelf, opnieuw te leren luisteren naar je lichaam en de onderliggende patronen te ontrafelen en te doorbreken.
Herkenbaar? Wil jij ook duurzaam herstellen van je burn-out waarbij we teruggaan naar de bron van je klachten en de onderliggende thema’s die spelen bij een burnout? Voel je welkom.
Illustratie: Holly Hatam